En liten svipptur innom Venezia

Siden vi er i reisebloggmodus om dagen 

så kan vi ta en liten tur innom til Venezia også. Det har gått en tv-serie på NRK som er tilgjengelig på nett tv i et par uker til (Fra skrivende stund). Den bør du se hvis du er crazy for Italia. Jeg lenker til den her så kan du sjekke det ut. For oss var det veldig moro å se episoden med Venezia hvor vi var for ikke så mange år siden. Vi fløy til Venezia og tok toget videre til Sør Tyrol og gikk i Dolomittene (Dette blir det blogginnlegg om ved en senere anledning).
Men nå altså, litt mer fra 

Venezia

Venezia (1).jpg
Venezia (2).jpg
Venezia (15).jpg

Vi stod opp med sola for å fotografere

Klokken 06 på morgenen stod vi opp for å drikke kaffe, gå ut og fotografere rundt i gatene. Det var nemlig så mye folk i byen ellers på dagen at det var nesten umulig å få fotografert uten at noen gikk rett inn i bildet ditt. 

Venezia (31).jpg
Venezia (23).jpg
Venezia (3).jpg

Det var  kun oss fotointeresserte og folk som skulle på jobb som var ute på denne tiden...

Venezia (14).jpg
Venezia (19).jpg
Venezia (20).jpg
Venezia (21).jpg
Venezia (22).jpg

Siste morgenen vi var der gikk vi til den jødiske "gheto" (ja derav navnet ghetto) som var den første og det er verdens eldste jødiske ghetto. Her måtte jødene bo, for seg selv i Venezia. Klemt sammen på en liten plass. Hvis du ser programmet på NRK som jeg lenker til, vil du se mer herfra ...

 

Venezia (4).jpg
Venezia (18).jpg
Venezia (17).jpg
Venezia (16).jpg

Sånn er det altså tidlig tidlig på morgenen i en av verdens mest travle turistbyer. Tidligere har jeg lagt ut bilder som min mann har fotografert i Venezia på kvelden, du har kanskje sett de? Hvis ikke er de her.  Det er flere bilder på lur. Bl.a fant vi endelig fram til fiskemarkedet bare et par timer før vi reiste hjem. For en opplevelse.  Bilder herfra kommer ved en senere anledning :) 

Le Centre Pompidou

Kunst og Kultur

Står sentralt for meg hver gang jeg er på en eller annen reise, være seg hit eller dit.  
Jeg har alltid vært interessert i dette, men jeg skal ikke påstå at jeg er noen kjenner av noe. Det er bare gøy å se på forskjellig kunst. Se det vakre, det ubehagelige, galskapen, det figurative, non figurative, hva i all verden er dette for noe kunst og ja du vet... 
Kunst vekker følelser i oss alle enten vi vil eller ikke. 

Pompidou kunst a (2).jpg
pompidou kunst (4).jpg

Kunstgallerier i Paris 


I Paris besøkte vi ikke bare Louvre, Le petit palais, men også Pompidou senteret. Pompidou er navngitt etter en tidligere fransk president Georges Pompidou. Arkitektene var en engelskmann og en italiener. Bygningen er av stål og glass og har en karakteristisk fasade der alle stålkonstruksjoner, ledningsrør og anlegg for vann, varme og ventilasjon er lagt utvendig, og når du tar rulletrappene opp til øverste etasje (6.) så er tubene på utsiden.
Utsikten fra toppetasjen er kjempefin!  Ser du den ene veien ser du opp mot Sacre Coeur og den andre veien ser du Eiffeltårnet i det fjerne. 

Pompidou kunst a (8).jpg
Pompidou kunst a (9).jpg
Pompidou kunst a (17).jpg

 

Nok om det! Nå skal vi se på gøyal kunst! 

pompidou kunst (2).jpg
Tegninger og malerier av kunstneren Cy Twombly var det første som møtte oss i øverste etg. i Pompidou... 

Tegninger og malerier av kunstneren Cy Twombly var det første som møtte oss i øverste etg. i Pompidou... 

Pompidou kunst a (3).jpg
Skulptur av Henri Matisse

Skulptur av Henri Matisse

Fra en annen vinkel...

Fra en annen vinkel...

Pompidou kunst a (7).jpg
Pompidou kunst a (5).jpg
Pompidou kunst a (6).jpg
Pompidou kunst a (12).jpg
Pompidou kunst a (16).jpg
Pompidou kunst a (15).jpg
pompidou kunst (8).jpg
pompidou kunst (6).jpg
pompidou kunst (7).jpg
Pompidou kunst a (10).jpg
Pompidou kunst a (1).jpg

Kunst i innredningen hjemme

Jeg har bare avslutningsvis lyst til å si litt om kunst i hjemmene våre. Vi er jo mange som ønsker å ha kunst og kunsten skal kanskje være litt fin? Matche det vi har hjemme av farger, møbler og passe inn. Men, etter hvert så går man kanskje lei av det? Har du tenkt på at kanskje du bør ha kunst på veggen eller skulpturer som kanskje ikke er helt matchy matchy? Som ikke er så fint. Som du ikke kanskje liker helt?  Kanskje utfordre deg selv litt mer enn å ha en poster av Kate Moss på veggen?!  Jeg synes de snakker så varmt og levende om kunst i podcasten BillgrenWood, som jeg anbefaler absolutt alle å høre på!
Særlig hvis du er litt nysjerrig på kunst! 

Ja ja, det var slutten ... sleng deg ned på stolen og pust ut litt etter denne lille krevende kunstrunden. Eller kanskje ikke? Dette var også kunst ;)

Ja ja, det var slutten ... sleng deg ned på stolen og pust ut litt etter denne lille krevende kunstrunden. Eller kanskje ikke? Dette var også kunst ;)

Tour Eiffel sett fra Tour Montparnasse

Ganske så flott utsikt fra Tour Montparnasse

Det må jeg si!
Se på de flotte bildene min kjære mann tok da vi tok heisen opp til takterrassen på Tour Montparnasse.  Tårnet er 210 m høyt. Eiffeltårnet er 324 m. Veldig fin utsikt! Når du er i Eiffeltårnet så er det jo kanskje noe som "mangler"? Ikke sant?
Det er fordi du er jo i selve tårnet, selve landemerket for Paris. 

Bildene får tale for seg selv ...

 

Tour Montparnasse.jpg
Paris city and Eiffel tower (2).jpg
Paris city and Eiffel tower (4).jpg
Paris city and Eiffel tower (3).jpg

Fantastisk utsikt til Eiffeltårnet ikke sant?

Jeg vil absolutt anbefale en tur opp dit for å se. Etterpå kan du gå oppover Boulevard Montparnasse og sette deg på uteserveringen til en av de mange trivelige restaurantene oppover i gatene der... 

Boulevard Montparnasse (2).jpg

A SUNDAY WALK IN PARIS

Søndagsmarked og frokost ved Seinen

Vi gikk til det nærmeste markedet fra vårt hotell, etter en kopp sterk kaffe med melk. Det var så annerledes og så gøy å se på matvarene enn hva vi jo er vant til her hjemme. Litt lengre unna fant vi også et vintage/loppemarked med alt mulig av klær, sko og ting.  Gøy å se.
Etter hvert kom vi ned til Seinen og bestemte oss for å finne et fint sted i solen hvor vi kunne spise maten. Vi endte opp på Ponte Neuf ikke langt unna Notre Dame. Der satt vi og kikket utover Seinen, så på mennesker, båter, snakket om ferien som lå foran oss. Maten smakte godt, enkel frokost på en parkbenk. Det var i grunn helt perfekt. 
#reiseminner #paris

a sunday walk in Paris (11).jpg
a sunday walk in Paris (9).jpg
a sunday walk in Paris (6).jpg
a sunday walk in Paris (3).jpg
a sunday walk in Paris (5).jpg
a sunday walk in Paris (10).jpg
a sunday walk in Paris (4).jpg
a sunday walk in Paris (2).jpg
a sunday walk in Paris (8).jpg
a sunday walk in Paris (7).jpg
a sunday walk in Paris (15).jpg
a sunday walk in Paris (14).jpg
a sunday walk in Paris (12).jpg

A little Parisian Lunch too...

Quiche Lorraine og et glass rosè på en fortausrestaurant

Hvis du drar til Paris og er på Boulevard Raspail, rett ved Le Bon Marche.
Der finner du Sip Babylone hvor vi satt og spiste lunch, på små bord ute med gråpapir som duk. Alltid i paris, alt er sjarmerende.  quichen var fluffy, varm og god. Salaten krisp og vinen kald. Vi hadde en fin stund her! 
(ps. bildene mine ligger også her på google maps, finner du de?)

paris lunch (1).jpg
paris lunch (2).jpg
paris lunch (3).jpg

Iskald søndagstur på Ølbergholmen

Når mannens kusine fra det sydligere Europa kommer på besøk

Vintertur Ølbergholmen (8).jpg

og ville gå søndagstur og se sjøen. Da dro vi hele gjengen til Ølbergholmen på en søndag hvor det var noe av det meste bistrete, sureste vinterværet som var denne vinteren. Stakkars disse syd europeerne som ble med på tur. Det var kaldt! Jeg tror de fikk et minne for livet ;) 
Min svigerinnes lille Yorkshire terrier sprang rundt og hadde det gøy (en liten stund i hvert fall). Tror han begynte å fryse litt han også. 

Vintertur Ølbergholmen (7).jpg
Vintertur Ølbergholmen (6).jpg
Vintertur Ølbergholmen (2).jpg
Vintertur Ølbergholmen (4).jpg
Vintertur Ølbergholmen (1).jpg
Vintertur Ølbergholmen (5).jpg
Vintertur Ølbergholmen (9).jpg
Vintertur Ølbergholmen (10).jpg

A

Oppskrift på Julekake

Julekake er en god kaffekake

som dessverre har fått litt ord på seg til å være både gammeldags og kjedelig.  Men det er den jo ikke!  Det er jo ikke noe som er bedre enn julekake når man skal ha noe godt til kaffen som metter litt? Butikkjøpt er godt det altså, men hjemmebakt var ikke så verst det heller.  Jeg syntes ikke var det spesielt vanskelig å lage.  Mannen min ryddet i skapet og fant en pakke med korinter, hvor kom den fra? Den var i hvert fall ikke utgått på dato, og det å kaste mat er ikke så innmari ålreit. Det gjør vi helst ikke! Dermed bestilte han julekake og jeg dro fram min trusty old skrivebok med oppskrifter fra way back when ... hvor jeg har min oppskrift fra er jeg ikke helt sikker på. Det er håndskrevet i min "kokebok". Antageligvis fra et ukeblad en gang. 

Sukater sier mange og rynker på nesa!  Det sa jeg også når han kom med denne pakken, men - tenk litt på dette her.  Hvis du, som meg,  spiste sukat som barn og ikke likte det så er det ikke så rart. Sukat er veldig syrlig og det er kanskje ikke en smak unger er så begeistret for. Som voksen vil jeg tørre å påstå at smaksløkene dine har endret seg litt, modnet seg kanskje - så gi det en sjanse. Er du helt overbevist om det ikke er noe for deg, dropp sukat og ha heller dobbelt opp med rosiner :) Husker du forresten korinter? Det var heller ikke godt når jeg var liten og var på raid i spiskammerset hahaha... 

julekake servering (3).jpg
julekake-(4).jpg

Ingredienser til julekake:

50 gram gjær
150 gr smør
150 gr sukker
6 1/2 dl lettmelk
2 ts kardemomme
1 kg hvetemel
150 gr rosiner
150 gr sukat

Pensling: 
1 egg
Litt lettmelk

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik gjør du:

julekake-(1).jpg

Hell gjæren opp i en bakebolle (jeg brukte tørrgjær). 
Smelt smøret i en kjele, hell så melken opp i kjelen og varm opp til det er rundt 37 grader/fingerlunket.
Hell litt av melk-og smørblandingen over gjæren i bakebollen og rør slik at gjæren løses opp. 
Nå skal du tilsette resten av melk- og smørblandingen, alt sukker og kardemomme. 
Rør inn rosiner og sukater. 
Begynn så å blande inn melet, litt og litt av gangen mens du rører det inn. (Leila Lindholm sier at trikset med gjærbakst er å ha i litt og litt mel av gangen, ellers kan det bli "tungt".)  Når du begynner å få en jevn deig skal du sette den til heving til den er dobbelt så stor. Hos meg tok det godt over en time!
Jeg hever min deig over vannbad i vasken, og med kjøkkenhåndkle over. Alle har sine måter å gjøre dette på :)

Når deigen er hevet kan du forme den til en rund kake eller to om du vil ha litt mindre, og legge på  bakepapir på stekeplate. Nå skal de etterheve i ca 45 minutter.

Kakene stekes i ovnen i midten på 175 grader i ca 45 minutter. Lager du to står det i min oppskrift at de bør stekes hver for seg (for å ikke flyte sammen antageligvis). Pensle de med egg og melkeblandingen rett før du setter de til steking.


NB! Etter ca en halvtimes steking bør du kikke inn på kaken, hvis den har fått den gylne fargen du ønsker, så legg inn et stykke matpapir over kaken det siste kvarteret slik at den ikke blir for mørk i stekeskorpen.

Egner seg veldig godt til frysing!

Vi spiser den med smør og ost, evt litt marmelade på også. Kjempegodt til kaffe eller bare med et glass kald melk!

julekake servering (1).jpg
julekake servering (4).jpg
julekake-(5).jpg
julekake servering (2).jpg