DSC_5441_edited-1.jpg

Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, nature, and food. Hope you have a nice stay!

Oppskrift på Julekake

Oppskrift på Julekake

julekake servering (3).jpg

Julekake er en god kaffekake

som dessverre har fått litt ord på seg til å være både gammeldags og kjedelig.  Men det er den jo ikke!  Det er jo ikke noe som er bedre enn julekake når man skal ha noe godt til kaffen som metter litt? Butikkjøpt er godt det altså, men hjemmebakt var ikke så verst det heller.  Jeg syntes ikke var det spesielt vanskelig å lage.  Mannen min ryddet i skapet og fant en pakke med korinter, hvor kom den fra? Den var i hvert fall ikke utgått på dato, og det å kaste mat er ikke så innmari ålreit. Det gjør vi helst ikke! Dermed bestilte han julekake og jeg dro fram min trusty old skrivebok med oppskrifter fra way back when ... hvor jeg har min oppskrift fra er jeg ikke helt sikker på. Det er håndskrevet i min "kokebok". Antageligvis fra et ukeblad en gang. 

Sukater sier mange og rynker på nesa!  Det sa jeg også når han kom med denne pakken, men - tenk litt på dette her.  Hvis du, som meg,  spiste sukat som barn og ikke likte det så er det ikke så rart. Sukat er veldig syrlig og det er kanskje ikke en smak unger er så begeistret for. Som voksen vil jeg tørre å påstå at smaksløkene dine har endret seg litt, modnet seg kanskje - så gi det en sjanse. Er du helt overbevist om det ikke er noe for deg, dropp sukat og ha heller dobbelt opp med rosiner :) Husker du forresten korinter? Det var heller ikke godt når jeg var liten og var på raid i spiskammerset hahaha... 

julekake-(4).jpg

Ingredienser til julekake:

50 gram gjær
150 gr smør
150 gr sukker
6 1/2 dl lettmelk
2 ts kardemomme
1 kg hvetemel
150 gr rosiner
150 gr sukat

Pensling: 
1 egg
Litt lettmelk

 

 

julekake-(1).jpg

 

Slik gjør du:

Hell gjæren opp i en bakebolle (jeg brukte tørrgjær). 
Smelt smøret i en kjele, hell så melken opp i kjelen og varm opp til det er rundt 37 grader/fingerlunket.
Hell litt av melk-og smørblandingen over gjæren i bakebollen og rør slik at gjæren løses opp. 
Nå skal du tilsette resten av melk- og smørblandingen, alt sukker og kardemomme. 
Rør inn rosiner og sukater. 
Begynn så å blande inn melet, litt og litt av gangen mens du rører det inn. (Leila Lindholm sier at trikset med gjærbakst er å ha i litt og litt mel av gangen, ellers kan det bli "tungt".)  Når du begynner å få en jevn deig skal du sette den til heving til den er dobbelt så stor. Hos meg tok det godt over en time!
Jeg hever min deig over vannbad i vasken, og med kjøkkenhåndkle over. Alle har sine måter å gjøre dette på :)

Når deigen er hevet kan du forme den til en rund kake eller to om du vil ha litt mindre, og legge på  bakepapir på stekeplate. Nå skal de etterheve i ca 45 minutter.

Kakene stekes i ovnen i midten på 175 grader i ca 45 minutter. Lager du to står det i min oppskrift at de bør stekes hver for seg (for å ikke flyte sammen antageligvis). Pensle de med egg og melkeblandingen rett før du setter de til steking.

NB! Etter ca en halvtimes steking bør du kikke inn på kaken, hvis den har fått den gylne fargen du ønsker, så legg inn et stykke matpapir over kaken det siste kvarteret slik at den ikke blir for mørk i stekeskorpen.


Julekake egner seg veldig godt til frysing

Vi spiser den med smør og ost, evt litt marmelade på også. Kjempegodt til kaffe eller bare med et glass kald melk!

julekake servering (1).jpg
julekake servering (4).jpg
julekake-(5).jpg
julekake servering (2).jpg
Paris by night

Paris by night

En søndag i Horten med fotomuseum, marinemuseum og tur

En søndag i Horten med fotomuseum, marinemuseum og tur